Anime ve Manga nedir?
Japon çizgi filmlerine anime adı verilir. Anime sözcüğü Fransızca'daki animATIon sözcüğünden türemiştir. Manga ise Japon çizgi romanlarına verilen addır.
Ben Manga'nın Japon çizgi filmi demek olduğunu sanıyordum...
Anime'nin Türkiye'deki ilk gelişme döneminde bu videoları satan dükkan sahipleri, hatalı bir kullanımla bu anime videolarını "Manga" adı altında sattıkları için günümüzde hala bazı kişiler Anime'leri Manga olarak adlandırıyorlar. Bu kişileri bu hataya düşüren şey ise eskiden bu video'ların birçoğunun dağıtımını Manga Entertainment adlı İngiltere kökenli bir şirketin yapıyor olmasıydı. Japon animasyonları sadece 80'lerden önce bazen "TV manga" or "manga eiga" olarak da adlandırılmıştır. Günümüzdeki doğru ve yaygın kullanım ise sadece çizgi romanları manga olarak adlandırmaktır.
Anime'nin kökeni nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?
Osamu Tezuka Japonya'da modern animenin öncüsü olarak kabul edilir. Genç yaşta 8mm'lik kamerasıyla küçük animasyonlar çekmeye başlamış ve bu animasyonlarında Walt Disney ve Max Fleischer'ın eserlerinden ilham almıştır. Onun izinden yürüyen sanatçıların yapıtlarıyla anime adı verilen yeni bir stil ortaya çıkmıştır.
Anime'yi diğer çizgi filmlerden ayıran bir şey mi var?
Anime'ler normalde insanların anladığı şekilde çizgi filmler değillerdir. Çizgi film denilince insanların ilk aklına gelen şey Bugs Bunny, Tweety, Scooby Doo gibi çocuk zekasındaki animasyonlardır. Halbuki animeler her yaştan insan için yapılır ve gerçek hayatta olan veya olmayan hemen herşey onun konusu olabilir. Çizimleri çok farklı ve etkileyicidir.
Neden Anime karakterlerinin büyük gözleri, uzun bacakları vardır? bütün animeler böyle mi?
Bazı animelerde karakterlerin büyük gözleri, uzun bacakları vardır. Kimi insanlar bu çizimlerle alay ederler ama bilmedikleri şeyse bunun kökeninin Walt Disney olduğudur. İlk Walt Disney çizgi filmlerindeki karakterlerin büyük gözleri ve uzun bacakları vardı (Bambi vs....). Bu çizim tarzı bugün bazı batı animasyonlarında hala kullanılmaktadır. Örnek olarak ShowTV ve TRT'de yayınlanmış olan Genç Pocahontas'ı ve İngiltere'de yapılmış olan Genç Robin Hood'u gosterebiliriz. Bu çizgi filmlerde de büyük gözleri, uzun bacakları olan karakterler kullanılmıştır ama bunlar anime değildir.
Walt Disney'den etkilenen Osamu Tezuka'nın yapmış olduğu animeler Disney'in bu tür çizimlerini kullanmışlardır ve bu uygulama bazı animelerde bügün de sürmektedir. Yani bu çizimlerin kökeni Japonların kısa olması değil, Walt Disney'in etkisidir. Bütün animelerde uzun bacak ve büyük göz kullanılmaz. Türkiye'de genelde sadece bu tür de olan animeler yayınlandığı için bu konuda bilgisi olmayan insanlar böyle sanmakta. Eğer gerçekçi çizim istiyorsanız Ghost In The Shell, Jin-Roh gibi animeleri inceleyebilirsiniz
Bu tarz çizimler sadece güzel görünme isteğinden dolayı mı kaynaklanıyor?
Hayır, başka nedenler de var. Bunlardan biri de görsel anlatım. Devasa boyutlardaki gözlere inanılmaz duygular sığdırabilirsiniz. Bu sayede çok derin ve etkileyici bir anlatıma ulaşabilirsiniz. Disney de 1942 yapımı Bambi adlı unutulmaz eserinde büyük gözler kullanarak bu etkileyiciliği yakalamıştır.
Ayrıca büyük göz bir sembol olarak da kullanılmaktadır. Büyük gözler bazı anime'lerde "masumiyet" ve "duygusallık" sembolüdür. Bu nedenle bazı anime'lerdeki karakterin gözleri çocukken büyüktür ama genelde karakterler yaşlandıkça masumiyetlerini kaybettiklerinden gözleri nispeten küçülür....
Sonuçta anime de bir tür çizgi film ve çizgi filmleri sadece küçük çocuklar seyreder değil mi?
Hayır. İlk olarak animeler sadece küçük çocuklar için yapılmaz, aksine bir çok animenin çocuklar tarafından izlenmesi yasaktır. Anime kendi içinde farklı türlere ayrılır. Bunların arasında çocuklar için yapılan şirin karakterlerin oynadığı Şeker Kız Candy gibi animelerden, felsefe ve psikoloji içeren animelere (Evangelion vs.) ve çocukların izlemesinin kesinlikle yasak olduğu, büyükler için yapılan ve hayal bile edemeyeceğiniz kadar çok şiddet, cinsellik ve iğrençlik içeren animelere (la Blue Girl, X, Urotsukidoji vs.) kadar çok sayıda tür yer alır.
Bazı örnekler verebilir misiniz?Şu anda binlerce farklı anime vardır. Unutmayın ki her yıl yaklaşık 100 yeni anime piyasaya sürülmektedir. En çok beğenilen anime'lerdan şunlar örnek olarak verilebilir:
Fantazi: Nausicaa, Laputa, Nadia, Angel's Egg, Mugen Shinshi.
Kılıçlar ve Sihir : Yotoden, Yoma, Dagger of Kamui, Lodoss War, RG Veda, Wizardry, Emblem of Gude, Arslan, Weathering Continent, Jubei Ninpocho, Ys.
Bilim Kurgu: Macross, Bubblegum Crisis, Gundam, Crusher Joe, Dallos, Megazone 23, Harlock, Yamato, Wing of Honneamise, Akira, Galaxy Express 999, Queen Millenium, Silent Mobius, Please Save My Earth, Kishin Heidan.
Macera: Lupin III, Riding Bean, City Hunter, Goku , Naruto
Rock Müzik: Bubblegum Crisis, Megazone 23
Komedi: Urusei Yatsura, Ranma 1/2, Maison Ikkoku Orange Road, Patlabor TV, Assemble Insert, Space Family Karl Vinson, Greenwood, Tenchi Muyo, Ah! My Goddess, Moldiver.
Korku: Vampire Hunter D, Vampire Princess Miyu, Yoma, Yotoden, Harmagedon, Iczer-1, Sazan Eyes, Mermaid's Forest, Supernatural Beast City, Silent Mobius.
Silahlı Kızlar: Dirty Pair, Burn Up!, Gall Force, Bubblegum Crisis Gunbuster, Dangaio, Iczer-1, Iczer-3, Sol Bianca
Kılıçlı Kızlar: Fandora, Lemnear, Emblem of Gude, Leina STOL, Luna Varuga, Demon Hunter Yohko, Magic
knight Rayearth
Sihirli Kızlar: Minky Momo, Sailor Moon, Hime-chan no Ribbon, AkaZukin Chacha, Yadamon.
Duygusal: Grave of the Fireflies, Touch, Kimagure Orange Road Movie
Mecha (robotlar): Bubblegum Crisis, Gundam, Macross, Southern Cross, Gunbuster, Dangaio, Dancougar, Megazone 23, Patlabor, Mellowlink, Votoms, Zeorymer, Giant Robo.
savaşan Tanrılar: Arion, Saint Seiya, Shurato, RG Veda.
Erotik: Cream Lemon, La Blue Girl, Urutsokidoji
Gizemli: Etranger, Urban Square, Patlabor movie, Lupin III
Romantizm: Orange Road, Maison Ikkoku, Slow Step.
Spor: Slow Step, Touch.
Çocuklar için: Totoro, Kiki, Laputa, Nadia, Granzort
Vahşet: Baoh, Devilman, Hukoto no Ken, Sazan Eyes.
Doğaüstü: Yoma, Yotoden, Sazan Eyes, Supernatural Beast City, Vampire Princess Miyu, Karura Mau, Silent Mobius, JoJo's Bizarre Adventure
-------------------------------------------
========================
-------------------------------------------
Burada benim anlamadığım bir sürü terim var. Sıkça kullanılan terimlerin anlamlarını öğrenebilir miyim?
Anime: Japon çizgi filmleri
Bishounen: Kadınsı erkek. Genel özellikleri : Kadınsı ses, narin vücut...
Bishoujo: Güzel kız
Dojinshi: Bir anime veya manga'nın hayranları tarafından hazırlanmış olan ve orjinali ile karakterler dışında pek alakası olmayan çizimler, öyküler, videolar....
Ecchi: Biraz baştan çıkaran..... genelde hafif erotik anime'lar
Fansub: Bir anime'nin hayranları tarafından orjinal Japonca videosuna İngilizce veya başka bir dilde alt yazı eklenerek çeviri yapılması.
Hentai: Erotik veya Porno anime veya manga
Kawaii: Şirin
KOR: Kimagure Orange Road
Manga: Japon çizgi romanları
Mecha: Dev robotlar, aletler vs... Örnek : Voltron ( herkez küçükken izlemiştir )
Nihon: Japon
OAV/OVA: Original Animation Video/Original Video Animation. Bu anime'lar sadece video kaset olarak piyasaya sürülür, televizyonda gösterilmez. Çizimleri televizyon sürümünden genelde daha kalitelidir.
OST: Original SoundTrack
Otaku: Hayatını anime'ye adamış kişi
Yakuza: Japon mafyası
Kaynak :
anime.gen.tr